4 december 2011 § Een reactie plaatsen

Escapisme in dagelijks leven

Sommige onderzoekers geloven dat escapisme eigen is aan het hedendaagse technologische leven omdat het de mensen afleidt van hun biologische, normale leven. Hele industrieën zijn ontstaan om te voldoen aan de behoefte om te ontsnappen aan de sleur van het dagelijkse leven, zoals fictie en geofictiein de literatuurfilmtelevisie, rollenspellen, pornografiereligiedrugsinternet en videospelletjes. Vele activiteiten die een normaal deel van een gezond leven zijn (eten, sporten en seksualiteit) kunnen vormen van escapisme worden als ze overmatig worden beoefend.

Positief escapisme

Escapisme wordt vaak gezien als een extreem verschijnsel en daarom negatief beoordeeld. Dit suggereert dat lijders aan escapisme ongelukkig zijn en niet kunnen of willen deel uitmaken van hun omgeving.

Maar sommige auteurs vechten het idee aan dat escapisme negatief is. J.R.R. Tolkien bijvoorbeeld nam met zijn essay On Fairy-Stories (“Over sprookjes”, 1939) deel aan een academisch debat over escapisme in 1930. Hij schreef dat escapisme een bevrijdende rol kan spelen en een andere werkelijkheid kan vinden.

Why should a man be scorned if, finding himself in prison, he tries to get out and go home? Or if, when he cannot do so, he thinks and talks about other topics than jailers and prison-walls?[1]
(vertaling: Waarom zouden we een gevangene minachten, omdat hij probeert uit te breken en naar huis wil? Of, als dat onmogelijk is, omdat hij over andere onderwerpen denkt en praat dan over cipiersen muren?”)

Vandaar dat zijn vriend C.S. Lewis vaak grapte dat de meeste vijanden van het escapisme cipiers waren. Tolkien ziet de literatuur – zoals Sigmund Freud in zijn artikel Der Dichter und das Phantasieren (1907) – als een mogelijkheid om in de verbeelding wensen en verlangens te vervullen als dit in de werkelijkheid niet kan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu voor Stephanie Jacobs - Illusion..

Meta

%d bloggers liken dit: